Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

“Αποχωρώ ως πρωταθλητής”


Μετά από 13 χρόνια καριέρας στο κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του πλανήτη ο Peja Stojakovic αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του και ανακοινώνει την αποχώρηση του από την ενεργό δράση μέσω της ελληνικής έκδοσης του ΝΒΑ.

Ηρθε το πλήρωμα του χρόνου και η στιγμή για ν’ αποχωρήσω από την ενεργό δράση. Ουσιαστικά την απόφαση αυτήν την έλαβα μόλις κατακτήσαμε το πρωτάθλημα με τους Mavericks. Απλά το lockout στο ΝΒΑ παρέτεινε λίγο την ανακοίνωση της απόφασης. Ημουν τυχερός γιατί τόσο στην καριέρα μου στην Ελλάδα με τον ΠΑΟΚ όσο και στο ΝΒΑ στους Kings, στους Hornets και στους Mavericks είχα την ευκαιρία να βρεθώ μαζί με σπουδαίους παίκτες και να ζήσω πολύ δυνατές στιγμές”, ήταν τα πρώτα λόγια του Peja στο NBA Greece από το σπίτι του στη Νέα Ορλεάνη.

Για την αποχώρηση του Peja Stojakovic ο κομισάριος του ΝΒΑ David Stern δήλωσε: “O Peja  είναι ένας από τους κορυφαίους σουτέρ στην ιστορία του ΝΒΑ. Η επιτυχία του ήταν αποτέλεσμα της ακούραστης θέλησης του για δουλειά ώστε να γίνει ο καλύτερος. Η υστεροφημία του φτάνει πέρα από το ταλέντο του στα τρίποντα και τον τίτλο που κατέκτησε με τους Mavericks. Ο Peja ήταν ένα μέρος του κύματος των διεθνών αστέρων που βοήθησαν να εξαπλωθεί το ΝΒΑ στον υπόλοιπο κόσμο και ενέπνευσε χιλιάδες θαυμαστών να παίξουν το παιχνίδι του μπάσκετ”.   

Ετσι η λαμπρή του καριέρα στο ΝΒΑ ξεκίνησε και τελείωσε με το lockout! Θυμίζουμε ότι η πρώτη του σεζόν με τους Sacramento Kings, ήταν η … κουτσουρεμένη του 1998-99, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1999 λόγω του lockout.H τελευταία του, με τους Mavericks ήταν εκείνη που ολοκληρώθηκε λίγες μέρες πριν ξεκινήσει το φετινό lockout.

Βεβαίως στην απόφασή του για την αποχώρησή του σε ηλικία 34 ετών, δεν έπαιξε το lockout. Είχε ενημερώσει από τον Σεπτέμβριο τον ατζέντη του, David Bauman, να μην μπει στον κόπο να συζητήσει προτάσεις είτε από την Ευρώπη ή από το ΝΒΑ, όποτε θα έληγε το lockout.

“Πρέπει να ξέρεις πότε είναι η ώρα να πεις αντίο. Δεν έμεινε κάτι άλλο ν’ αποδείξω, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ούτε υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα ν’ αποχωρείς ως πρωταθλητής. Δεν υπήρξα ποτέ ματαιόδοξος στην ζωή μου κι επειδή τα προβλήματα με την μέση ήταν ανυπόφορα τα τελευταία χρόνια, είχα βάλει ως όριο το περασμένο καλοκαίρι”, λέει από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής με ανακούφιση.

Ακόμα δεν ξέρει έχει κατασταλάξει για την επόμενη μέρα της ζωής χωρίς το μπάσκετ. Για την ώρα απολαμβάνει τα καθήκοντα του πατέρα τριών παιδιών στη Νέα Ορλεάνη. Πάντως τόσο η ομάδα όπου καθιερώθηκε ως All Star, οι Kings όσο και οι Mavericks, του πρότειναν εδώ και μέρες θέση στο front office τους.

Ομως ο Stojakovic θέλει για την ώρα να σκεφτεί όχι μόνο τι θα κάνει, αλλά και που θα το κάνει. Είναι ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστροφής του στην Ελλάδα: “Ειλικρινά δεν γνωρίζω αν θα παραμείνω στο χώρο του μπάσκετ και ειδικότερα στο ΝΒΑ. Εχω κάνει κάποιες συζητήσεις με ομάδες, αλλά όλα είναι ανοιχτά. Μπορεί και να επιστρέψουμε στην Ελλάδα. Ακόμα είναι νωρίς. Θέλω να κάτσω να σκεφτώ και ν’ αποφασίσω χωρίς βιασύνη. Αλλωστε τώρα θα έχω πολύ ελεύθερο χρόνο για να σκέφτομαι (γέλια)”.

Από την περίοδο 1998-99 μέχρι και την περασμένη αγωνίστηκε με τους Kings, Pacers, Hornets, Raptors και Mavericks και είχε μ.ο 17 πόντους, 4.7 ριμπαόυντ, 1.8 ασίστ και σούταρε με ποσοστό 40.1% στα τρίποντα και 89.5% στις βολές. Ξεκίνησε την καριέρα του στον Ερυθρό Αστέρα σε ηλικία 14 ετών και στη συνέχει μεγαλούργησε με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Με την Εθνική Σερβίας στέφθηκε πρωταθλητής Ευρώπης και κόσμου το 2001 και το 2002 αντίστοιχα. Μάλιστα στο Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας το 2001 ήταν ο MVP της διοργάνωσης.

Για την ώρα ο δικός μας Peja Stojakovic, που είναι παντρεμένος με το πρώην super model την Αλέκα Καμηλά, περιμένει τη στιγμή που θα πάρει μαζί με την υπόλοιπη παλιοπαρέα των Mavericks το δαχτυλίδι του πρωταθλητή: “Θα είναι μοναδική στιγμή. Σκέφτομαι ώρες ώρες πόσοι πραγματικά σπουδαίοι παίκτες δεν είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν ένα πρωτάθλημα. Χωρίς να θεωρώ ότι μία καριέρα κρίνεται μόνο από το αν έχεις κατακτήσει το πρωτάθλημα, ωστόσο είναι ένα τρομερό επίτευγμα. Η χρονιά όπως ολοκληρώθηκε, έμοιαζε σαν παραμύθι. Από τους Hornets βρέθηκα στους Raptors κι από εκεί επέλεξα τους Mavericks γιατί πίστευα ότι είχαμε πιθανότητες για πρωτάθλημα. Υπήρχε χημεία με τον Dirk, τον Jason Kidd, τον Jason Terry και τους υπόλοιπους. Ηταν ένα τρομερό γκρουπ παιδιών. Ενιωσα σα να παίζαμε χρόνια μαζί.”


ΠΗΓΗ : nba.sport24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου