Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Preview: Atlantic Division


Οι Knicks εμφανίζονται πιο δυνατοί και έτοιμοι από ποτέ να πάρουν την πρώτη θέση της Atlantic από τους Celtics. Και κάπου ανάμεσα στα… θηρία υπάρχουν και οι Sixers, οι Nets και οι Raptors να ψάχνουν την υπέρβαση.

Από την σεζόν 2007/08 όταν και στη Βοστώνη έφτασαν οι Ray Allen και Kevin Garnett να κάνουν παρέα στον Paul Pierce δεν τίθετο καν ζήτημα για την πρώτη θέση της Atlantic. Πλέον όμως οι Knicks έχουν κι αυτοί την δική τους ‘’Big-3’’ των Amare Stoudemire-Carmelo Anthony-Tyson Chandler. Οι δύο ομάδες είναι αποφασισμένες, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει την σταθερότητα των Sixers, την ετοιμότητα των Nets να φέρουν ανά πάσα στιγμή τα πάνω κάτω αν τελικά πάρουν τον Dwight Howard και την ικανότητα τον Raptors να μπορούν να σκοτώσουν οποιοδήποτε αντίπαλο αν τους υποτιμήσει.

Δειτε επισης τα  preview της southeast της central της northwest της southwest και της pacific

Boston Celtics



Τι έκαναν πέρυσι: Τερμάτισαν στην τρίτη θέση της Ανατολικής περιφέρειας με ρεκόρ 56-26, παίρνοντας την πρόκριση για τα πλέι-οφ όπου και αποκλείστηκαν στον δεύτερο γύρο από τους Miami Heat.

Ο προπονητής: Doc Rivers. O έμπειρος τεχνικός βρίσκεται μπαίνει στην έκτη του σεζόν στην ομάδα. Στο τέλος της προηγούμενης σεζόν φάνηκε να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρίσει από τον σύλλογο για να ξεκουραστεί, ωστόσο τελικά άλλαξε γνώμη. Ισχυρή προσωπικότητα, έχει καταφέρει κρατήσει τις ισορροπίες στα αποδυτήρια, αναγκάζοντας παίκτες της κλάσης του Paul Pierce του Kevin Garnett και του Ray Allen να παίζουν και για αυτόν.

Ο σταρ: Paul Pierce. Ο Kevin Garnett είναι ένας από τους καλύτερους πάουερ φόργουορντ όλων των εποχών. Ο Ray Allen είναι βάσει αριθμών ο καλύτερος σουτέρ τριών πόντων όλων των εποχών. Ο Rajon Rondo έχει εξελιχθεί σε παίκτη παγκόσμιας κλάσης. Μέχρι όμως να αποχωρίσει από την ομάδα ή την ενεργό δράση ο Paul Pierce θα είναι ο σταρ της ομάδας. Έφτασε μία ανάσα από τον θάνατο στα πρώτα του βήματα στο ΝΒΑ, βίωσε από πρώτο χέρι τα «πέτρινα» χρόνια των Celtics, στο τέλος όμως δικαιώθηκε για την υπομονή του. Σταρ με όλη την σημασία της λέξης. Κι ας κατάγεται από το «μισητό» Los Angeles.

Το κλειδί: Υπό φυσιολογικές συνθήκες σε αυτή τη θέση θα βρισκόταν ο Jeff Green, ο οποίος φέτος αναμενόταν να έχει αυξημένο ρόλο. Ο νεαρός φόργουορντ όμως θα χάσει όλη την σεζόν λόγω εγχείρισης στην καρδιά, οπότε πλέον όλο το βάρος πέφτει πάλι στον Rajon Rondo. Σε μία γερασμένη ομάδα όπως οι Celtics τα νεανικά πόδια του Rondo είναι το καλύτερο βάλσαμο. Αν μάθει επιτέλους να σουτάρει κιόλας τότε δεν θα έχει να φοβάται τίποτα.

Τα νέα πρόσωπα: O Brandon Bass θεωρείται η σημαντικότερη προσθήκη για τους «Κέλτες», ερχόμενος στον σύλλογο με ανταλλαγή από τους Magic για χάρη του Glen Davis. Με τον ίδιο τρόπο, με ανταλλαγή δηλαδή, ήρθε και ο Kenyon Dooling από τους Bucks, ενώ σαν free agent ήρθαν οι Marquis Daniels, Chris Wilcox και Sasha Pavlovic και μέσω του ντραφτ οι JaJuan Johnson και E’Twaun Moore.

Πλεονεκτήματα: Οι “Big 3+1” ήταν, είναι και θα είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα των Boston Celtics. Οι καλύτερες μέρες των Pierce-Garnett-Allen έχουν περάσει εδώ και πολύ καιρό, με τον 25χρονο Rondo να είναι μέχρι στιγμής ο μοναδικός νεαρός παίκτης με ρόλο στην ομάδα. Ακόμα κι έτσι όμως η αλήθεια είναι ότι λίγες ομάδες μπορούν να υποστηρίξουν ότι έχουν καλύτερη τετράδα από αυτή των Celtics.

Μειονεκτήματα: Κανένας δεν αμφισβητεί την κλάση των “Big-3” των Celtics, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι πάντα υπάρχει ο φόβος ότι λόγω του μεγάλου μέσου όρου ηλικίας τους ίσως να μην αντέξουν μία σεζόν με 66 αγώνες σε 120 ημέρες. Το κενό που αφήνει ο Jeff Green δεν θα είναι εύκολο να καλυφθεί. Ο απόφοιτος του κολεγίου του Georgetown δεν είχε προσαρμοστεί πλήρως στην ομάδα, ωστόσο στην Βοστώνη περίμεναν πολλά από αυτόν φέτος. Αν δεν υπάρξει ένας ακόμα παίκτης να βοηθήσει τους τέσσερις σταρ της Βοστώνης (Bass; Johnson; Moore;) τότε οι “Κέλτες” θα δυσκολευτούν πολύ να κάνουν την υπέρβαση κόντρα στη “θηρία” της Ανατολής.





New York Knicks



Τι έκαναν πέρυσι: Κατέκτησαν την έκτη θέση στην Ανατολική περιφέρεια με ρεκόρ 42-40 και αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο των πλέι-οφ από τους Celtics με 4-0.

Ο προπονητής:  Mike D’Antoni. O Ιταλοαμερικανός τεχνικός έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο της κριτικής λόγω της εμφανής προτίμησής του στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού αντί της άμυνας. Θιασώτης του γρήγορου ρυθμού παιχνιδιού, ο D’Antoni βρίσκεται στην τρίτη του σεζόν στην ομάδα, με πολλούς να πιστεύουν ότι φέτος είναι η τελευταία του ευκαιρία να αποδείξει ότι μπορεί να οδηγήσει τους Knicks ψηλά.

Ο σταρ: Amare Stoudemire. Σίγουρα ο Carmelo Anthony θεωρείται από πολλούς πιο ολοκληρωμένος παίκτης. Αν δεν υπήρχε όμως ο Stoudemire πέρυσι να βάλει μόνος του στον χάρτη του ΝΒΑ τους Knicks δεν υπήρχε περίπτωση να έρθει ο Melo στη Νέα Υόρκη. Τουλάχιστον όχι για τους Knicks. Ο άλλοτε παίκτης των Suns είναι σταρ, βρίσκεται συνεχώς υπό πίεση και το απολαμβάνει. Ακόμα και αν από την στιγμή που ήρθε ο Carmelo χρειάστηκε να σουτάρει λιγότερο.

Το κλειδί: Ο D’Antoni υποστήριξε ότι ο λόγος που οι Knicks πρέπει να λογίζονται πλέον διεκδικητές του τίτλου ονομάζεται Tyson Chandler. Με δεδομένο ότι το δίδυμο Anthony-Stoudemire θα σκοράρει με όποιον τρόπο θέλει έτσι κι αλλιώς, η αποστολή του θηριώδη σέντερ είναι συγκεκριμένη και το ξέρει, αφού αυτό κάνει σε όλη την καριέρα του: Οφείλει να δέσει όλη την άμυνα των Knicks, όπως ακριβώς έκανε και στο Dallas πέρυσι, όντας ο ακρογωνιαίος λίθος στο Πρωτάθλημα των Mavs.

Τα νέα πρόσωπα: Η απόκτηση του Tyson Chandler είναι αυτή που διαφημίστηκε περισσότερο, ωστόσο ήρθε με ένα τίμημα, αφού χρειάστηκε να μείνει ελεύθερος ο Chauncey Billups. Παρόλα αυτά, αν ο Baron Davis που αποκτήθηκε λίγο πριν την έναρξη της κανονικής περιόδου είναι υγιής και… αδύνατος τότε το κενό του Billups δεν θα φανεί. Σημαντική προσθήκη θεωρείται και ο έμπειρος Mike Bibby, ενώ από το ντραφτ ήρθε ο Iman Shumpert, στον οποίο οι Knicks φαίνεται να στηρίζουν πολλά, αλλά και ο νεαρός σέντερ Jerome Jordan.

Πλεονεκτήματα: Με την απόκτηση του Tyson Chandler οι Knicks έχουν πλέον μία από τις καλύτερες γραμμές ψηλών στο ΝΒΑ, αν όχι την καλύτερη. Το δίδυμο των Anthony-Stoudemire αναμένεται να διαλύσει πολλές άμυνες, ενώ μένει να αποδειχθεί αν η περσινή αποκάλυψη της ομάδας, ο ρούκι Landry Fields θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε. Ακόμα, αν ο Baron Davis είναι σε καλή κατάσταση τότε θα μιλάμε για άλλη ομάδα.

Μειονεκτήματα: Δεν υπάρχει το απαιτούμενο βάθος στον πάγκο, ιδιαίτερα στις θέσεις των ψηλών, όπου πίσω από την πολυδιαφημισμένη τριάδα υπάρχουν μόνο οι Renaldo Balkman και Jared Jeffries. Όχι πως στην περιφέρεια τα πράγματα είναι καλύτερα, αφού αν τελικά ο Davis δεν είναι υγιής και ο ρούκι Iman Shumpert δεν δικαιολογήσει τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομά του θα μείνουν μόνο οι Toney Douglas και Fields να βγάλουν τα κάστανα από την φωτιά.




Philadelphia 76ers



Τι έκαναν πέρυσι: Ξεκίνησαν την σεζόν με το τραγικό 2-10, ωστόσο σταδιακά βρήκαν ρυθμό, κερδίζοντας την έβδομη θέση στην Ανατολη με ρεκόρ 41-41. Αποκλείστηκαν στον πρώτο γύρο από τους Miami Heat.

Ο προπονητής: Doug Collins. Είναι ο άνθρωπος που έβαλε μία τάξη στο τρελοκομείο που λεγόταν Sixers. Ανέλαβε τον σύλλογο πριν την έναρξη της περσινής σεζόν, ξεκαθάρισε τους ρόλους, ανέστησε τον Elton Brand και έδωσε ξανά ταυτότητα στην ομάδα.

Ο σταρ: Andre Iguodala. Ο απόφοιτος του κολεγίου του Arizona δεν έγινε ποτέ σταρ με την στενή έννοια του όρου. Είναι όμως ότι καλύτερο έχει η Philadelphia. Εξαιρετικός αμυντικός, μπορεί να κάνει πολλές δουλειές στο γήπεδο χωρίς ποτέ να παραπονιέται. Γεμίζει πάντα το φύλλο της στατιστικής. Οι Sixers έχουν πλέον αρκετούς παίκτες που είναι καλύτεροι στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού από αυτόν. Κανένας όμως δεν μπορεί να κάνει τόσες δουλειές στο γήπεδο όσες αυτός.

Το κλειδί: Thaddeus Young. Ο νεαρός φόργουορντ είναι αυτός που προσφέρει το κάτι διαφορετικό στην ομάδα με το πολύπλευρο παιχνίδι του. Είναι ο έκτος παίκτης των Sixers και δουλειά του είναι να προσφέρει γρήγορους πόντους, μοιράζοντας τον χρόνο συμμετοχής του στις δύο θέσεις των φόργουορντ, δημιουργώντας συνεχώς μις ματς λόγω και της εξαιρετικής του ικανότητας στο ένας εναντίον ενός.

Τα νέα πρόσωπα: Οι Sixers μπλέχτηκαν σε αρκετά σενάρια ανταλλαγών, στο τέλος ωστόσο αποφάσισαν να κρατήσουν ανέπαφο τον βασικό κορμό τους. Οι δύο προσθήκες της ομάδας ήρθαν από το ντραφτ και πρόκειται για τον σέντερ Nikola Vucevic και τον πάουερ φόργουορντ Lavoy Allen, ενώ άφησαν ελεύθερο τον Jason Kapono που κατέληξε στους Lakers.

Πλεονεκτήματα: Ομάδα με όλη τη σημασία της λέξης. Οι Sixers είχαν πέρυσι έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και άλλους δύο παίκτες που σκόραραν κοντά στους 7 πόντους σε κάθε παιχνίδι. Έχει γεμάτη γραμμή περιφερειακών που περιλαμβάνει παίκτες για όλα τα γούστα, όπως ο Iguodala, o Jrue Holiday, o Louis Williams και ο Evan Turner, που λογικά θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο φέτος.

Μειονεκτήματα: Στην Philadelphia αντιμετωπίζουν το κλασικό πρόβλημα που έχουν όλες οι ομάδες του στυλ τους: Πολλοί καλοί παίκτες, αλλά κανένας σούπερ σταρ. Την ίδια στιγμή που είχαν έξι παίκτες με +10 πόντους, κανένας δεν σκόραρε περισσότερους από 15 (Brand). Έχουν βέβαια παίκτες να πάρουν τη μπάλα όταν αυτή ζυγίζει… τόνους (Iguodala, Holiday, Brand), αλλά λείπει ο ηγέτης. Ένα άλλο πρόβλημα για την ομάδα είναι η γραμμή ψηλών της. Ο Hawes είναι πιο “soft” από ότι θα έπρεπε για σέντερ, ο Brand μεγαλώνει και ο Marreese Speights δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής τα αναμενόμενα. Η ελπίδα είναι ότι ο Vucevic θα εξελιχθεί σε παίκτη κλάσης.





New Jersey Nets



Τι έκαναν πέρυσι: Πάλεψαν για μήνες να φέρουν στην ομάδα τον Carmelo Anthony κάνοντας άνω κάτω τους πάντες, αφού κάθε μέρα ακουγόταν και διαφορετικό σενάριο ανταλλαγής. Όταν έφαγαν “χυλόπιτα” από το Melo πήραν τον Deron Williams, ωστόσο πλέον ήταν αργά και έμειναν εκτός πλεί-οφ με ρεκόρ 24-58.

Ο προπονητής: Avery Johnson. Ο “προπονητής της χρονιάς” της σεζόν 2005/06 όταν καθόταν στον πάγκο των Mavericks, βρίσκεται στην δεύτερη χρονιά του στην ομάδα. Προτιμάει να εστιάζει στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού, ενώ δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του και είναι αμείλικτος σε θέματα πειθαρχίας.

Ο σταρ: Deron Williams. Ο άνθρωπος γύρω από τον οποίο θα δουλεύουν όλοι και όλα στην ομάδα. Ο All Star γκαρντ έχει την επιλογή να μείνει ελεύθερος το επόμενο καλοκαίρι, με τους Nets να τρέχουν σαν τρελοί προκειμένου να βρουν έναν ακόμα παίκτη να βάλουν στο πλάι του για να τον κρατήσουν. Ο πανικός των Nets βέβαια είναι απόλυτα λογικός, ειδικά από την στιγμή που ο Williams είναι ένας από τους πέντε καλύτερους πλέι-μέικερ στο ΝΒΑ.

Το κλειδί: Ο άγνωστος Χ. Πρακτικά, το «κλειδί» για τους από του χρόνου ‘’Brooklyn Nets’’ θα είναι ο σταρ που θα έρθει με ανταλλαγή στην ομάδα. Αν είναι ο Dwight Howard τότε όλα αλλάζουν. Αν δεν έρθει κανείς τότε δεν αποκλείεται ο William να… κουνήσει μαντήλι. Αν πρέπει κάποιος πάντως να βρει το ‘’κλειδί’’ με βάση το ρόστερ της ομάδας, τότε μετά τον τραυματισμό του Brook Lopez ο κλήρος πέφτει στον Kris Humphries, τον βασικό πάουερ φόργουορντ της ομάδας.

Τα νέα πρόσωπα: Dwight Howard, David West, Caron Butler, Nene, Marc Gasol. Αυτά είναι τα ονόματα που θα ήθελαν να δουν οι φίλοι των Nets αλλά και ο Deron Williams σε αυτό το σημείο. Αντί αυτού όμως θα πρέπει προς το παρόν να αρκεστούν στον Mehmet Okur που ήρθε τελευταία στιγμή στην ομάδα για να καλύψει το κενό του Lopez, αλλά και στους MarShon Brooks (ρούκι), Shawne Williams και Shelden Williams.

Πλεονεκτήματα: Ο Deron Williams είναι από μόνος του ένα τεράστιο πλεονέκτημα, κάτι που φάνηκε και στα μόλις 12 παιχνίδια που έπαιξε με την ομάδα πέρυσι ο πρώην παίκτης των Jazz όταν, αν και τραυματίας, είχε 15 πόντους και 12.8 ασίστ μέσο όρο. Από εκεί και πέρα οι Nets ελπίζουν ότι είτε ο δευτεροετής φόργουορντ Damion Jones είτε ο ρούκι MarShon Brooks θα ανταποκριθούν στο ύψος των προσδοκιών.

Μειονεκτήματα: Οι Nets είναι μία ομάδα που έχει τεράστια κενά. Και το χειρότερο είναι ότι αυτά τα κενά φαίνονται ακόμα και με γυμνό μάτι. Μετά και τον τραυματισμό του Lopez έχει μείνει ουσιαστικά μόνο ο Deron Williams να τραβήξει κουπί στην επίθεση, αφού είναι ο μοναδικός παίκτης με ικανότητα να δημιουργήσει έχοντας τη μπάλα στα χέρια του. Στις θέσεις των περιφερειακών πάντως οι Nets γενικά δεν έχουν πρόβλημα, αφού έχουν αρκετές λύσεις. Δεν ισχύει πάντως το ίδιο για την frontline της ομάδας, που μέχρι να επιστρέψει ο Lopez θα αποτελείται από τους Humphries-Okur και τους μέτριους Johan Petro, Shelden Williams.





Toronto Raptors



Τι έκαναν πέρυσι: Για άλλη μία χρονιά είχαν στο ρόστερ τους παίκτες από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα οι Raptors είχαν στην ομάδα παίκτες από 8 διαφορετικές χώρες (9 με τους Αμερικανούς) και τέσσερις διαφορετικές Ηπείρους! Μόνο από την Ασία δεν είχαν παίκτη. Ως εκ τούτου – και παρά το γεγονός ότι η γλώσσα του μπάσκετ είναι παγκόσμια – βρέθηκαν στην προτελευταία θέση της Ανατολής με ρεκόρ 22-60.

Ο προπονητής: Dwane Casey. O 54χρονος τεχνικός έχει μία δεύτερη ευκαιρία να αποδείξει την αξία του σαν πρώτος προπονητής, αφού στο παρελθόν είχε κάτσει για μιάμιση σεζόν στον πάγκο των Timerwolves (2005-2007). Ο Casey τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως ασίσταντ κόουτς στους Mavericks, ενώ στο παρελθόν έχει υπάρξει πρώτος προπονητής της Εθνικής ομάδας της Ιαπωνίας.

Ο σταρ: Andrea Bargnani. Ο Ιταλός φόργουορντ/σέντερ δεν πρόκειται ποτέ να γίνει Dirk Nowtizki και πλέον το έχουν καταλάβει όλοι. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν είναι καλός παίκτης. Κάθε άλλο. Ο Bargnani είναι ένας πολύ προικισμένος επιθετικά παίκτης, κάτι που αποδεικνύουν και οι 21.4 πόντοι που σκόραρε πέρυσι. Το κακό βέβαια είναι ότι δεν παίζει άμυνα, ενώ ο μέσος όρος ριμπάουντ του (5.2) είναι απαράδεκτος για ψηλό παίκτη.

Το κλειδί: DeMar DeRozan. Ο νεαρός γκαρντ βρήκε χώρο και χρόνο πέρυσι και κατάφερε να εξελιχθεί. Έκλεισε την σεζόν με 17.2 πόντους μέσο όρο, βελτιώνοντας σταδιακά την αχίλλειο πτέρνα του που ήταν στο σουτ του. Αν συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό αναμένεται να είναι ο επόμενος ηγέτης της ομάδας, αφού οι Raptors έχουν σκοπό να χτίσουν το μέλλον τους γύρω από αυτόν.

Τα νέα πρόσωπα: Αν κάτι θα ήθελαν στο Toronto αυτό θα ήταν να έχουν στην διάθεσή τους τον Jonas Valanciunas που επέλεξαν στο ντραφτ. Θα πρέπει όμως να κάνουν υπομονή έναν χρόνο για κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα στον σύλλογο αποφάσισαν να κινηθούν ήρεμα στο μεταγραφικό παζάρι. Έτσι, πήραν από τους Nuggets τον restricted free agent Gary Forbes, ενώ απέκτησαν και μερικούς βετεράνους (Jamal Magloire, Aaron Gray, Anthony Carter, Rasual Butler) για να προσθέσουν εμπειρία στην ομάδα.

Πλεονεκτήματα: Το Toronto είναι μία ομάδα που μπορεί να κάνει ζημιές αν κάνεις το λάθος να το υποτιμήσεις. Έχοντας παίκτες που μπορούν να πάρουν «φωτιά» οποιαδήποτε στιγμή (Bargnani, DeRozan, Leandro Barbosa, Jose Calderon) είναι ικανό να κερδίσει οποιαδήποτε ομάδα αν την βάλει στο ρυθμό του.

Μειονεκτήματα: Από τους Καναδούς λείπει η λεγόμενη σκληράδα. Ώρες-ώρες οι παίκτες της ομάδας δείχνουν ότι παραείναι… δαντελένιοι για το ΝΒΑ, με εξαίρεση ίσως τον Amir Johnson. Η άμυνα πέρυσι έμπαζε από παντού (105.4 πόντοι παθητικό, πέμπτη χειρότερη στο Πρωτάθλημα) και λογικά το ίδιο θα ισχύσει και φέτος, εκτός αν ο Casey καταφέρει να αλλάξει τα κακώς κείμενα.





ΠΗΓΗ : nba.sport24.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου